Va multumesc ca ma vizitati,si va doresc o sedere placuta pe acest blog.
Glitter Photos

vineri, 22 iunie 2012

CUM SE FACE ...PASTA DE ZAHAR

Pasta de zahar: sunt multe retete,unele bune ,altele si mai bune,singura problema pe care o intalnim este Zaharul, care trebuie sa fie de buna calitate ,foarte fin si neaparat cumparat si nu facut in casa,pentru ca oricat ne-om stradui tot nu iese fin si plusul de amidon pe care il contine cel cumparat.
Bun ,sa incepem cu prima reteta,pe care eu o am din una din revistele mele de specialitate si care se spune ca este o pasta buna doar pentru acoperit,dar va garantez ca este foarte buna,elastica si catifelata:
  • 1 kg-1,200 zahar pudra bine cernut
  • 30 gr gelatina granulata
  • 100 ml apa plata la temperatura camerei
  • 2 linguri de glicerina Wilton(cred ca ar merge si de la farmacie,dar nu am incercat,doar am auzit )
  • 100gr energizant Arovit/miere sau glucoza 
  • 1 lingura esenta de vanilie
gelatina hidratata in apa si esenta de vanilie

zaharul cernut de cel putin doua ori
 Gelatina se hidrateaza pentru cel putin 10 minutein apa rece,se amesteca putin in gelatina ,pentru ca este grea si va ramane la fundul vasului formand un cocolos,se adauga si esenta ,amestecandu-se iar.Se pune vasul pe baie de abur si se dizolva incet ,fara a se ajunge la fierbere.se adauga si energizantul/mierea, dizolvanduse inca cateva secunde pentru a se fluidiza si energizantul, apoi se pune si glicerina si se amesteca bine.
glicerina si energizantul
 Se imparte zaharul in 2 boluri , in cantitati egale, se toarna in unul din boluri ingredientele pe care tocmai le-am dizolvat in baie de abur ,si cu lingura se omogenizeaza bine,dupa incorporarea zaharului se adauga treptat si zaharul din al doi-lea bol ,amestecand cu lingura atat cat va permite compozitia,cand devine mai greu de amestecat cu lingura ,se toarna zahar pe blatul de lucru si se rastoarna compozitia di bol si se framanta cu mainile pana la incorporarea zaharului din bolul 2.
Pasta este gata cand nu se mai lipeste de maini sau de blatul de lucru.
500 gr zahar se amesteca cu ingredientele umede

asa arata dupa ce am incorporat jumatate din zahar cu amestecul de gelatina si energizant

pasta gata de folosit


 Dupa cum se vede si in poza de mai sus ,pasta trebuie sa fie moale ,si usor de modelat ,ca o plastilina ,pe care ,sunt sigura, cu totii am incercat-o.
Odata ce am terminat de facut pasta se inveleste in folie alimentara si se lasa pentru jumatate de ora la odihna pe masa din bucatarie si nu in frigider.Acum este gata de folosit ,insa daca nu va trebuie pasta imediat o puteti pastra in camara sau intr-un alt loc mai racoros din casa ,si chiar in frigider pana la 3 luni ,sau in revista scrie , (dar nu am probat) ca se poate pastra in congelator timp de 1 an.Daca o pastrati in frigider, pasta se scoate cu cel putin 2 ore inainte de intrebuintare.

Am sa mai postez si alte retete de pasta de zahar pe care le-am incercat , cum ar fi pasta doamnei Viorica Dinu sau a Adrianei ,dar si din revistele ,pe care sunt mandra ca le am.

4 comentarii:

  1. buna lucicuta, am o intrebare ca vad ca ai probat si pasta doamnei viorica, eu pe aceea o folosesc, ai putea sa-mi spui care e diferenta intre asta si cea a doamnei viorica? sa stiu daca o voi proba si pe asta, sau sunt la fel...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Love clau ,da le-am folosit pe amandoua si chiar sunt foarte bune,dar chiar mi se pare mai buna pasta pe care am postat-o deja,este mai elastica si mai catifelata (parerea mea) ,merita sa incerci si daca vrei poti pune si putin ulei de palmier cand framanti si chiar si amidon,se usuca si repede si parca nu se crapa asa tare cand intinzi pasta pe tort,datorita gelatinei,care este in cantitate mult mai mare fata de celelalte retete.pupici,astept sa imi spui daca o incerci,se merita

      Ștergere
  2. vai, cate postari minunate! sunt foarte utile!

    RăspundețiȘtergere
  3. Adnia, ma bucur ca iti sunt utile postarile mele,te mai astept pe blogul meu,pupici.

    RăspundețiȘtergere